На 7.11.2016г. 25 ОУ организира учебна екскурзия 

с учениците от всички класове

 

 

    Учениците от ПГ, 1 клас, 2в, 2г, 3б и 3г клас посетиха манастира „Св. Теодор Стратилат“ в село Балша, от който се откри спираща дъха гледка към цялата околност и планината Витоша. Преминаха по пътя на хляба – докоснаха се до житото, брашното и тестото във фурната на село Мрамор. На път за София посетиха и селскостопанския музей. През целия слънчев ден забавленията не спираха и учениците останаха изключително доволни и удовлетворени.

    Учениците от 2а, 2б, 2д, 3а и 3в клас проведоха екскурзия до Учебен център на Българския червен кръст – село Лозен. Там децата се запознаха с различни опасности и бедствия и начини за реакция при тях. Програмата за всеки модул включваше обяснение, демонстрация и ролеви игри. Учениците бяха  активни участници и поставени в реални ситуации. След обучението децата се забавляваха с танци и игри.

    Учениците от 5 и 6 клас посетиха Долината на розите. Първият град от маршрута бе Калофер, а първото посещение - в родната къща на Христо Ботев. Тук децата научиха много факти от живота на поета и разгледаха с интерес музейната експозиция, потопиха се в атмосферата на хармония и уют в дома на великия българин. В Калофер учениците разгледаха и още една красива сграда-музей във възрожденски стил - тази на взаимното и класно училище в града. От беседата научиха любопитни подробности за реда в класната стая, за начина на преподаване в предосвобожденска България. Последва пътуване до Карлово и отново - вълнуваща среща с историята. Трепетно изживяване се оказа посещението на къщата-музей "Васил Левски", където децата получиха урок по родолюбие. Усещането за автентичност бе най-осезаемо, когато видяха и кичур от косите на Апостола. В Сопот учениците разгледаха къщата на фамилия Вазови, дома на семейството на писателя Иван Вазов. Атмосферата в къщата и двора предразполага да се пренесеш в онези далечни времена, а срещата с Вазовите герои (изобразени с восъчни фигури) е незабравима. Екскурзията през есента не разкри красотата на долината на розите, но бе патриотично пътешествие в долината на великите.

Снимки от екскурзията може да видите тук