Екскурзия до Клисурския манастир

 

    На 6 октомври ученици от всички паралелки на 25 ОУ  „Д-р П.Берон” тръгнаха на екскурзия с класните си ръководители.

    Най-малките, първокласниците, имаха възможността да се порадват на красивата природа, в която е сгушен Клисурският манастир. Всички деца запалиха свещички за здраве и си купиха икони за дома от манастира. Разходката им продължи през красивия парк на град Банкя, в който децата се любуваха на есенната атмосфера и събраха разнообразни по форма и цвят есенни листа.

    Второкласници от трите паралелки отпътуваха в чудесно  настроение, въпреки мрачното време. Всички се вълнуваха от предстоящия ден. Групата  посети първо водопада в Костенец. Чистият планински въздух, горещите минерални води и буйният водопад очароваха децата. Но тепърва предстоеше истинското забавление - фермата за щрауси в Долна Баня. Децата имаха възможност да се снимат седнали на гърба на щраусите, да  ги нахранят с вкусно зеле и да ги погалят. Големите птици също се наслаждаваха на интереса към тях и любопитно надничаха над загражденията, като позираха за снимките. Истинска радост предизвикаха и седем месечните щрауси бебета. Учениците си тръгнаха заредени с много приятни емоции, като отнесоха със себе си красиви сувенири, за да им напомнят за този вълнуващ ден.

     Учениците от трети клас посетиха също известния Костенски водопад На метри преди водопада, децата откриха изписани  стихове на Иван Вазов, посветени на тази природна забележителност. Следобед се отправиха към и Фермата за щрауси - гр. Долна баня, където учениците научиха много интересени факти за щраусите - за техните яйца, месо и пера. Всяко дете имаше възможността да нахрани щраус, а някои дори и да се докоснат до тях. По време на екскурзията децата се забавляваха и същевременно научиха и нещо ново.

    Учениците от прогимназиален етап на  25 ОУ посетиха Къща за гости „Дешка“ в с. Горно Драглище, в подножието на Рила планина, където бяха сърдечно посрещнати от домакините.
    Най-напред се запознаха с флората и фауната на околността в увлекателна беседа и чрез интересни нагледни средства. Последваха няколко часа истинско забавление. Под  вещите указания на баба Лена и баба Велика децата сами изработиха сувенири от вълнена прежда. Облечени в народни носии точиха баница, направиха домашни бонбони, пяха и играха хоро.
По-късно посетиха църквата „Св.Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с.Добърско. Разгледаха уникалните стенописи, дело на зографи от Добърската школа, сътворени още в началото на 16 век.

    В края на деня всички - малки и големи - бяха изключително доволни от разходката и готови отново да отидат на екскурзия.