Tалантливи млади поети от 25 ОУ „Д – р Петър Берон“ гостуваха в район „Красно село“ на Първи март

 

    Ученици от 25 ОУ "Д-р Петър Берон" подариха оригинални мартеници-рисунки на администрацията на Район „Красно село“. Празникът съвпадна с още едно тържество в сградата на района. Послучай 3 март две читалища – НЧ „Христо Смирненски“ и НЧ „Райко Алексиев“, в партньорство с ОКИ „Красно село“, организираха конкурс за есе и стихотворение на тема „Какво е за мен България?“. В конкурса, проведен под патронажа на кмета Христо Апостолов, се включиха и ученици от 25 ОУ „Д-р П. Берон“. Жури, председателствано от поетесата Петя Йотова, отличи най-добрите творби:

    Първа награда получи Мария Вълева от 25 ОУ „Д-р Петър Берон“(7а клас) за есето „Какво е за мен България“ и за стихотворението си „Най“.

    Трета награда беше връчена на Косара Сиришнишка от 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ (7а клас) за стихотворението „Трети март“.

    Наградените талантливи млади автори прочетоха своите творби и получиха заслужените аплодисменти на зрителите.

 

Снимки от награждаването може да видите тук

    На 3 март на пл. „Руски паметник” в София тържествено беше почетена паметта на борците за освобождението на България от турско робство. Тържественото честване под наслов „Поклон пред безсмъртието”, организирано от Район „Красно село”, започна с панихида в памет на загиналите за свободата на България.

    Госпожа  Грети Стефанова – заместник-кмет на Район „Красно село”, произнесе прочувствено слово, което завърши с думите: „Нека всяко наше дете гордо рецитира „Аз съм българче”! Да живее свободата, да живее силна България!”

     В знак на признателност към героите, дали живота си за свободата на България, бяха положени много цветя от признателните столичани. Тържеството продължи с богата концертна програма, в която прозвуча и стихотворението на Мария Вълкова от 7а клас на 25 ОУ „Д-р Петър Берон”, спечелило първо място на конкурса за есе и стихотворение „Какво е за мен България?”, посветен на Освобождението на родината.

Още снимки може да видите тук

    На 3 март отбелязваме възкресението на един народ, който близо 500 години е без политическа и духовна свобода, народ, чиято висока самобитна духовна и материална култура била подложена на унищожение.

    Но в мрака на робството великият Паисий запалва огъня на националното пробуждане. И хилядите знайни и незнайни героични българи - учители, духовници, родолюбиви занаятчии, търговци, селяни и граждани - всички, устремени към изгрева на свободата, ни завещават най-висшето човешко благо.

    Нека никога не забравяме саможертвата на предците ни, проправили пътя на нашето Освобождение!

    Поклон и вечна слава!

    Учениците от 25 ОУ отбелязаха националния празник с различни прояви. В начален етап децата проведоха беседи по свои проекти, изработваха знамена, рецитираха и представиха изложба.

    Учениците от прогимназиален етап изработиха табла и постери, рецитираха стихове за героизма на българите в национално-освободителните борби. Презентации послучай 3 март предизвикаха дебати за свободата като ценност, за героизма и саможертвата, за мисията ни на достойни следовници на велики българи.

Още снимки може да видите тук

3-и март -  Денят на България

    Отново дойде денят! Нашият ден  -  3-и март! Една дата, един връх, едно минало, една съдба, един народ. Три цвята – бяло, зелено, червено. 3-и  март – най - българският празник! Ден, който заема   специално  място в сърцата и умовете ни. Ден, който кара всеки истински българин  да настръхва. Ден, изпълващ ни с много емоции. Гордост, че сме българи! Любов към родината! Преклонение към всички, жертвали се за моя, за твоя, за нашия живот, за нашата свобода, за нашата единствена България!

                                                                                Паолина  Георгиева – 7б клас

 

    25 ОУ „Д-р Петър Берон” отбеляза тържествено националния празник. По случай 138-годишнината от Освобождението възпитателите от начален етап подготвиха богата и емоционално наситена програма, в която малките ни ученици демонстрираха и своя разностранен талант,и огромната си почит към героите на България. Всички деца, вдъхновени от светлия празник, а първокласниците и от своите първи изяви на училищната сцена, с вълнение рецитираха и пяха. 

    Вълнуващо бе и тържеството на прогимназиален етап. Учениците от 7б клас рецитираха част от одата „Опълченците на Шипка” и направиха презентация, в която акцентираха на революционното израстване на българския национален дух, достигнал своя апогей в Априлското въстание и Руско - Турската война.

    Учениците от 5-те  класове изпълниха по оригинален начин поетична композиция, посветена на най - ярките моменти от  освободителното дело. Пред присъстващите оживяха образите на Васил Левски, Райна Княгиня и генерал Гурко.

    В подготовката за честването на 3-и  март се включиха и шестокласниците със свои презентации, сред  които  бяха  отличени тези на Виктория Люцканова и Мартина Димитрова.

    Най - светлият български празник вдъхнови някои ученици  за първите им поетически опити.

На  Трети март със грейнали лица,

с букет и знаменце в ръка

отдаваме ний свойта почит

на достойните ни български чеда.

И оживява миналото славно на нашите деди,

картини величави историята реди.

Козлодуйската земя Войводата целува,

та левът български навеки да просъществува.

На Караджата и Хаджи  Димитър  храбрите юнаци

развяват гордо знамето на Райна

и смело се сражават,

за свободата родна живота си без жал отдават.

На Шипка твърдите орловци башибозука побеждават,

честта и българската вяра достойно защитават!

Поклон! Дълбок поклон на загиналите в битките неравни!

Не ще забравим победите им славни!

Ще браним свободата мила и земята, де ни е родила!

                                                                          Косара Сиришнишка – 6а клас

 

Ръководството и педагогическият състав  на  25  ОУ  честити

Националния празник на всички ученици и на техните родители.

    Бъдете здрави! Нека заедно възпитаваме и отстояваме българските ценности и идеали, да съхраним  звездните мигове и духа на героите титани на най - българското време от националната история  и да помним, че достойнството на миналото ни е мост и към достойно бъдеще – бъдеще, което ще градят нашите деца!