"НЕ НА КИБЕРТОРМОЗА, АГРЕСИЯТА И НАСИЛИЕТО"

 
    "ДА на приятелството, уважението и обичта" -  казаха със своите рисунки и снимки учениците от клуб "Фотография и графичен дизайн" с ръководител Невена Серафимова. Клубът, работещ в рамките на националния проект "Твоят час", посвети дейността си през месец февруари на тази актуална тема.     Учениците от 4а, 6а, 6б и 7а класове използваха техниките боди-арт, фотография, рисуване, колаж и компютърна графика, за да изразят своите позиции по темата и да кажат своето решително "НЕ" на кибертормоза, агресията и насилието в училище.
 
Снимки на учениците може да видите тук

25 ОУ "Д-р Петър Берон" отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски

 

        25 ОУ отбеляза събитието в седмицата от 13 февруари до 17 февруари с различни инициативи. Всички те са посветени и на честването на 180 години от рождението на Апостола.

    На 14 февруари в часа на класа бе проведен  „Урок по родолюбие – Левски в историята, литературата и изобразителното изкуство”. Представени бяха презентации, учителите проведоха и беседи за живота, дейността и светлата личност на Апостола. Много класове създадоха и проекти, посветени на героя ни.

    В часовете по изобразително изкуство децата рисуваха с ентусиазъм и респект портрети на любимия национален герой и композиции, представящи ключови моменти от живота му. Най - добрите рисунки са подредени в традиционната изложба  „180 години Левски в историята и в сърцата ни", посветена на Васил Левски. Във факултативния час по компютърна графика и фотография на петите класове учениците създадоха с компютърни технологии плакати по темата.

    Конкурс за презентация на тема „180 години Левски в историята и в сърцата ни” бе проведен с класовете от прогимназиален етап в часовете по информационни технологии.  Сборна група ученици и учители от 25 ОУ ще поднесе цветя на паметника на Апостола на 19 февруари.

Снимки от седмицата, посветена на Васил Левски може да видите тук

Празник на цифрите

 

    На 07.12 се проведе тържество на цифрите за учениците от първи клас. Те показаха,че могат да броят до 10 и да решеват задачи,но че също така могат и да се забавляват със забавни задачки - закачки!

    Учениците продължават, с голямо желание и все още с детско любопитство, да трупат знания за двуцифрените числа, за интересни геометрични фигури и разплитане на логически задачи.

Снимки от празника може да видите тук

Годишно информационно събитие на ОП "Региони в растеж" 

2014 -2020 г.

 

    Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“2014-2020 г. организира Годишно информационно събитие за представяне на напредъка по програмата. То бе открито от министъра на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Лиляна Павлова.

    Събитието се проведе на 4 декември, от 14:00 до 16:00 часа, в Ларгото на гр. София - Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” (под стъклените куполи на площад „Независимост“).
    Събитието бе под надслов „С Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – За едно по-добро място за живеене!“.

    Специална покана за събитието получиха две училища, едното от които е 25 ОУ. Беше организирана тематична викторина, в която нашите ученици се представиха много добре и обраха почти всички награди. 

Още снимки може да видите тук

Седмица на четенето

(10.10.2016г. - 14.10.2016г.)

 

    25 ОУ отбеляза националната седмица на четенето.

    На 11.10.2016г. се проведе представяне на детска литература. Писателката Елисавета Джамбазова представи своето творчество пред учениците. Г - жа Джамбазова, с творчески псевдоним Бети Наур, е работила като начален учител в 25 ОУ. С топлота и симпатия тя представи своите книжки пред I и IV клас. Запозна публиката с най - новите си герои, прочете части от произведенията си. Зададе на децата някои от своите гатанки и подари книжки на най - активните участници. Писателката се среща не за първи път с учениците на нашето училище и обеща с радост да ни гостува отново.

    Учениците от IV клас четоха детски книжки пред първокласниците, а II и III клас проведоха маратон по четене.

Петите и седмите класове писаха литературни творби, а шестите проведоха дискусия на тема "Ползите от четенето".

Снимки от Седмицата на четенето може да видите тук

Весел детски празник в чест на 1 юни в 25 ОУ „Д-р П. Берон”

 

    В чест на Международния ден на детето учениците на 25 ОУ играха, рисуваха и пяха. Отбори от всеки клас премериха сили в няколко забавни игри: дърпане на въже, рисуване със затворени очи, пукане на балони без ръце и ядене на вафла с превръзка на очите. Пяха децата от 1, 5 и 6 клас. Настроението бе изключително весело и радостно, а за отличното представяне всички деца получиха лакомство.

    Официален гост на празника в 25 ОУ бе г-н Мартин Миланов, началник сектор "Образование, култура и социални дейности" в РА Красно село.

Честит 1 юни, скъпи деца и ученици!

 

Още снимки от празника може да видите тук
 

​Първи фестивал на изкуствата в 25 ОУ "Д-р Петър Берон"

 
    На 19 май 2016г. се проведе  Фестивал на изобразителното изкуство и музиката в нашето училище. Участваха учениците от 2 до 6 клас, като активно се включиха класни ръководители и възпитатели. Музикални изпълнения поднесоха ученици от 3, 5 и 6 клас.
    Невена Серафимова и Елена Вутова, преподаватели по изобразително изкуство, насочваха и стимулираха учениците да бъдат креативни, а в творбите си да създадат настроението на предстоящия Ден на детето, лятото и ваканцията, които ги очакват. 
    Учениците работиха в екипи, разположени в училищния двор. 2 и 3 клас създадоха мозайки от хартия, 4 клас - хартиени пластики, а 5 и 6 клас - прекрасни живописни рисунки. 
    Настроението бе слънчево и цветно. Музика и усмивки огряха квартала около училището ни.
    Журито бе доста затруднено в класирането на най - добрите рисунки. На 26 май то ще връчи грамоти на заслужилите участници.

Снимки от празника може да видите тук

Празник на Св. Св. Кирил и Методий в 25 ОУ „Д-р П. Берон”

 

    Деня на Светите братя - 11 май – 25 ОУ отбеляза тържествено със състезание по български език и литература.

    Гост и член на журито бе г-жа Грети Стефанова – заместник кмет на районна администрация – Красно село.

    Празникът започна под звуците на камбанен звън и изпълнението на „Многая лета”. В празнично украсената зала бяха изложени преписи на ученици на глаголицата, кирилицата и страници от Рибния буквар. Прозвучаха слова от старобългарски творби, стихове за славянската писменост.

    След тържествената част започна състезанието. Участваха отбори от 4, 5 ,6 и 7 клас. Участниците се състезаваха в два кръга. Всички показаха отлични знания за живота и делото на Кирил и Методий, за учениците им, за бележити старобългарски автори и произведения. Интерес и оживление предизвикаха въпросите на г-жа Христова – директор на училището. Особено емоционална беше рецитацията на стихове от български автори.

    При оспорвана борба бяха излъчени победителите. Г-жа Христова награди заслужилите отбори, а също и победителите в конкурса за ученическо творчество „Аз съм българче”.

    Проявата в 25 ОУ засвидетелства любовта на учениците и учителите към родина, език и култура, доказа талантите на децата, направи 11 май паметен в живота на учениците.

Снимки от състезанието може да видите тук

 

 

Международен ден на Земята – 22 април

 

                                                                                          „Ние не сме наследили земята от нашите предци,

                                                                                          ние я вземаме назаем от нашите деца.“

                                                                                                                          Древна индийска поговорка

    Денят на Земята е най - големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Идеята е всички да се обединим в защита на околната среда и да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най - важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея.

  Учениците от 5а клас и техните родители изработиха проекти за празника на Земята. Реставрирани бяха два географски глобуса, които ще се използват в часовете по география и икономика. 

Проектите на петокласниците може да видите тук

22 март - Световен ден на водата

 

    На 22 март учениците от 5а и 5б клас, заедно с класните си ръководители, посетиха музея "Зямата и хората". Те участваха в много от организираните клубове: наблюдаваха опити, свързани с химията и физиката; изработваха дрехи и аксесоари от хартия и картон, както и предмети от рециклирани материали; рисуваха върху коприна и вода и майсториха цветя, животни и кристали от тесто.

    От 1993 г. 22 март е определен за Световен ден на водата. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема. „По-чиста вода, по-добра работа“ е темата на Световния ден на водата тази година –  ден за честване, ден за промяна, ден за подготовка.

    Гражданско сдружение „Аз обичам водата“, съвместно с Българска асоциация по водите /БАВ/ организираха Седмица на водата, която се проведе от 16 до 22 март в Националния музей „Земята и Хората“ в София. Събитието, наситено с редица тематични прояви, се осъществява за четвърта поредна година, по проект „Международен воден мост”.

    Организираха се поредица от събития като детски образователен център с приложни работилници, творчески ателиета, лаборатории, учебни заведения с любопитни експерименти, информационни инсталации и викторини, които по занимателен начин обогатиха познанията на учениците по проблематиката на водата като жизненоважен и безценен природен ресурс.

Повече снимки от музея може да видите тук

НЕ на тормоза в училище!

Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър!

 

    За пореден път 25 ОУ отбеляза Световния ден за борба с тормоза в училище - "Денят на розовата фланелка".

    Ученици и учители протестираха "в розово" срещу проявата на тормоз. С розово сърце символично показахме единствения човешки начин на общуване - с доброта и любов. Нашето училище е училище на толерантността и приятелството, на учението и съзиданието.

За да сме успешни, ще останем добри!


НЕ на тормоза в училище!

Не бъди безразличен! Бъди различен! Бъди добър!

 

    За пореден път 25 ОУ отбеляза Световния ден за борба с тормоза в училище - "Денят на розовата фланелка".

    Ученици и учители протестираха "в розово" срещу проявата на тормоз. С розово сърце символично показахме единствения човешки начин на общуване - с доброта и любов. Нашето училище е училище на толерантността и приятелството, на учението и съзиданието.

За да сме успешни, ще останем добри!


 

2 "Б" клас на 25 ОУ "Д-р П. Берон" с инициатива в чест на Международния ден на учителя

 

    На 5 октомври, в чест на международния ден на учителя, учениците от 2 Б клас на 25 ОУ "Д-р П. Берон" изработиха книжки, които бяха подарени на ръководството и учители в знак на уважение и признателност.

25 ОУ „Д-р П. Берон” се включи в

Европейски ден на спорта в училището – European School Sport Day

част от кампанията

Европейска седмица на движението и спорта в София

 

    Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност на международно равнище, с възможност за участието на хора от всички възрастови групи.

    Европейският ден на спорта в училището се проведе на 25 септември 2015 г. Участието на учениците от нашето училище в спортната кампания ще допринесе за разширяване на контактите с други европейски страни, ще популяризира физическото възпитание и спорт в училище, ще създаде условия за забавление чрез физическа активност за младите хора, ще подобри общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот, както и ще провокира развитието на социални умения сред учениците.

    Под ръководството на преподавателите по физическо възпитание и спорт А.Спасова и Вл.Вълков, всички ученици от първи до седми клас се включиха активно със съобразени с възрастта им спортни игри и състезания. Включиха се и преподаватели, включително и директорът Надка Христова, което бе отличен пример за спортен дух за възпитаниците на 25 ОУ.

    Организатори на събитието са: сдружение „BG Бъди активен” в сътрудничество със Спортс Мениджмънт България, МОН, РИО – София-град и с подкрепата на Столична община организират Европейски ден на спорта в училището – European School Sport Day /ЕДСУ/, част от кампанията Европейска седмица на движението и спорта в София “Move Week 2015”.

Ден на София

 

 
    25 ОУ „Д-р П.Берон” отбелязва 17 септември - деня на град София.
   На 17 септември отбелязваме православния празник  Св. мъченици София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов. С решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г., този ден се определя като празник на нашата столица - град София.
    В чест на празника, учениците от 6а и 6б клас при 25 ОУ „Д-р П.Берон” изготвиха табло. В текст и снимков материал е разказана историята на града, представени са по-важни културни обекти.
    Честит празник, скъпи съграждани!