Най-големият урок в света вдъхнови  и учениците на 25 ОУ „Д-р П.Берон”

за едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво бъдеще

 

    На 29 септември 2015 4”а” клас от 25 ОУ се присъедини към учители и ученици от целия свят, които участват в глобалната инициатива „Най-големият урок в света”. Всички заедно ще опитаме да направим нашата планета справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата е да се запознае младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие и да поемем ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.

    Учениците от 4”а” клас заедно с класния си ръководител В.Велева, родители и учители поставиха началото на  серия от уроци, които ще изградят най-важния глобален урок, който ще има решаваща роля за живота и бъдещето на Земята. Те ще бъдат първите, които ще дадат добър пример за цялото училище, своите родители, приятели и близки, като започнат промяната от своята класна стая и от самите тях!

    Урокът, посветен на Целите, бе проведен в часа на класа. Децата видяха и използваха в работата си специално разработени образователни материали и образователни филми. Децата създадоха свои плакати, като се разделиха да работят на екипи, а всеки екип избра тема, която го е развълнувала най-много.

    Петър и Атанас от 6”а” клас представиха пред участниците и гостите на урока инициативата на класа „Клуб по добротворчество”, която също е една от малките крачки към това да направим света едно по-добро място.

    17-те глобални цели за устойчиво развитие се стремят към 3 изключителни постижения в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, а именно: 

  :: Да изкореним крайната бедност;

  :: Да се справим с неравенствата и несправедливостта;

  :: Да се справим с климатичните промени.

    Глобалните цели за устойчиво развитие ще бъдат подписани от лидерите на 193 страни по света и представени на 25 септември 2015 г. от Организацията на обединените нации.

    Министерство на образованието и науката е партньор на УНИЦЕФ България в инициативата за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие и ще насърчи всяко училище в България да запознае децата с тези цели.

    Официален гост на открития ни урок бе Йоана, представител на УНИЦЕФ за България, която връчи на А.Спасова, помощник директор сертификат за участието ни в световната инициатива и подаръци за учениците от 4”а”клас.

Снимки от Най - големият урок в света