Eкскурзия, която срещна учениците от 25 ОУ „Д-р П.Берон” с Вазовите герои

    На 26.10.2015 г. учениците от прогимназилен етап бяха на екскурзия с цел среща с Вазовите герои. Преживяванията ни обаче надхвърлиха очакваното.

    Пътувахме сред живописното Искърско дефиле и се наслаждавахме на неповторими гледки от красотата на България. Първата спирка бе парка „Дядо Йоцо гледа“, където се любувахме на паметника на любимия Вазов герой. Панорамата, която се откри пред очите ни от височината на хълма, е способна да впечатли и слепец – необятна красота,  аромат на родна земя, простор...

    Но бързахме към Черепишкия манастир. Тук говореше историята. В костницата на манастира са останките на Ботевите четници, загинали в неравен бой по пътя към връх Околчица. Запалихме свещичка в памет на саможертвата им.

    С вълнение разгледахме и килията на Софроний Врачански, която ни порази със скромността си.

    Помълчахме във Вазовия кът – там, където сред тишината на девствената природа и уединението на духовната обител, великият писател е получавал творческо вдъхновение.

    И само след минути – нови впечатления. Посетихме къщата на баба Йлийца – друг Вазов герой. Тук разбрахме, че прототип на героинята е Пена Цветковска от село Челопек. Разгледахме с интерес родословното дърво на героичната българка и видяхме снимка на нейния внук – герой в разказа. Запленен от историите, разказвани за подвига й, Вазов създава творбата „Една българка“. В къщата е експонирана богата етнографска сбирка, създавайки автентична  представа за бита на българите в миналото.

    Екскурзията ни запозна със забележителни исторически и етнографски места, срещна ни с любими литературни герои, освежи чувството ни за патриотизъм и с красотите на родната природа.